Az oldal sütiket(cookie) használ, a kezelése itt olvasható. Az adatvédelemről itt olvashatsz.

Termékek Menü

Brexyt, Python... BRYTON Rider 530 GPS elsőcseppek

Brexyt, Python... BRYTON Rider 530 GPS elsőcseppek Hú, annyira frankó ez az év! Már a második tesztelni valót kapom heteken belül.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Jelen esetben egy frissen hazánkba érkezett márka, a Bryton egyik - komolyabb vagy nagyobb - műszerét, a Rider 530-ast.

Én a laikus... egy ilyet?! Aki többek között azért hagyta ott a műszaki felsőoktatást (anno nagyon rég), mert nem tudta bekapcsolni az AT-t... vagy XT-t... vagy mi volt ott az asztalon az a nagy doboz, amibe géppapírnyi floppy-lemezt kellett bedugdosni...

Azóta változtak az idők, illetve eltelt pártíz év, én meg időközben (folyamatosan) gyakorló kerékpáros lettem a mérnökség helyett (nem tudom melyik lett a jobb irány), s mivel tartanom kell a lépést vagy pedálfordulatot, no meg a wattokat, muszáj volt hát az utóbbi években felszerszámoznom magam menetközbenszórakoztató elektronikával...

A lényeg tehát: közeli-jövőbeni-hosszútávú versengős terveim megvalósításához szükségem lett egy 10-14 óránál többet üzemelni tudó "fejegységre". A jó öreg Garmin Egde-800 már negyedik éve, rendületlenül teszi a dolgát, télen-nyáron-hóban-fagyban-napsütésben. Hibátlan. Nem is értem, már rég ki kellett volna purcannia... én már jó úton haladok, de ő nem teszi. Egyvalamit nem tud: rövid az üzemideje - illetve még ez sem igaz, mert azért ritkán bringázik az ember félnapokat egyben, de most lehet szeretnék ennyit egyszer-kétszer, s ekkor jött a képbe a Bryton 33 (!) órája!

Balázs Úr volt oly kedves és eljárt ügyemben a még oly kedvesebb BikeFun-nál, ahol egyből - virtuálisan - a kezeimbe is nyomtak egy kis narancs-fekete készüléket. Ő lesz az új társam az "ultrákon".

Pár napra rá hozott még egy zsáknyi Bryton szortimentet, így már a boltban is lehet válogatni belőlük!

A Garmin-éhoz hasonló, két gumigyűrűvel rögzíthető; de belső kialakításra nem teljesen ugyanolyan (bele lehet tenni a másik cég óráját, csak nem kattan, hanem körbeforog) műanyag dokkolót fel is applikáltam ezeréves hegyibringámra...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Balra, a kormányon a Bryton, a stucnin pedig a Garmin konzolja - mert nehogy már ne egyszerre próbáljam ki a két órát, mint DCRainmaker... aki tizenkettőt szokott nagyjából... Persze nem lesz semmilyen tudományos analízis, ne aggódjatok!

...és irány a...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

... a Víztorony! Mi más?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szerencsére esett is, így a víz-, csepp- és vízcseppállóságát hamar kitapasztalhattam!

Az Úttörőtábor felé, a lejtőn nem fújta le a (menet)szél, tehát stabilitásáról is meggyőződhettem egyúttal:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A perceket, másodperceket teljesen pontosan számolja és mutatja. Próbáltam késést, csúszást keresni-kutatni, de menet közben nem igazán sikerült...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A teljesítmény is ugyanakkor nulla - ki gondolta volna?!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Megkerültem a fél kerületet, le és fel, aztán vissza a kis utcákba szemlélődni!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Húbasszus! Mindjárt Anyák Napja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szerencsére észhez térített a szokásos-normál dugó a hegyen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Víztorony másodszor, hogy legyen elég szint, kilométer és watt az órá(k)ban, legyen mit nézegetni sport után!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

És akkor!

Kettő óra bringázás, az mindkét órán kettő óra bringázás. Nincs mese. A 12 másodperc különbség a - nem egyszerre történő - indítási időeltolódásból (értsd. gombok nyomogatása menet közben) fakad:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ami jó, hogy nagy a képernyő (2.6"), nyolc részre (sőt... lásd lejjebb) fel lehet osztani; a nagy számok pedig igazán NAGYOK. Ami nem annyira tetszett, hogy a kicsik, pedig kicsik, de sebaj, mert oda (alulra) pakoltam a nem extrém fontos változókat. Fura még - bár lehet, hogy lehet állítgatni -, hogy az óra/stopper egy óra sportolás után perc/másodperc-ről óra/perc-re áll át, vagyis nem fér ki/be több karakter (folyadékkristály) az adott helyre. Még akkor sem, ha az épp egy nagy mező... de nem a Bükk-fennsíkon. Na de, hogy fogok így én intervalozni a második órában...? Percről percre... Nem-nem, nem fogok gombokat keresgélni és nyomkodni, külön köridős stoppert indítgatni sem - én ugyanis még hypoxiás állapotban is tökéletesen meg tudom jegyezni, hogy mi mikor kezdődik, meddig kell csinálni és mikor mennyi pihenőt kell tartanom! Rengeteg - 72+ - adatféleség közül lehet választani, amit 7 oldalon, oldalanként maximum 12 mezőben nézegethetek, ha győzöm energiával. Lehet edzést tervezni, zenével, azaz riasztással - kinek-mi... Egy rossz pillanatomban beírtam az FTP-met is, csak el ne feledjem kitörölni, ha visszaadom, mert semmit a kémnek!

A szintet is egészen ugyanúgy mérte: visszatérve 196-190 a verseny állása. Ez nem rossz, főleg olyan légköri viszonyok közepette, mint amiben tekertem: eső, felhő, magaslat - de mekkora!

Tud még navigálni is, de azt a hétköznapokban (és az ünnepnapokon sem) nem szoktam használni. Általában fejből eltalálok oda és  vissza.

A Garmin-on már eléggé begyakoroltam azt, hogy hogy tudom sportmozgás után sebtiben megnézni, mit is alkottam. Itt kellett egy kis idő (és ehhez még át is nyálaztam előző este a 48 oldalas gépkönyvet, de minek), míg eszembe jutott, mi után mi jön és mi mit jelent. Más a nómenklatúrája a két eszköznek:

 

Mindegy, addig nyomkodtam a különböző View, View History menüpontokat, amíg...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Deleték ügyes kihagyásával eljutottam a mai naphoz, tratatataaa - ez már valami!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezek után kicsit gondolkodóba esett:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beljebb haladva Summary:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

És nini: egy térkép!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alatta pár infó, de egyik sem igazán izgalmas számomra, így mentem is (vissza, majd át) a Detail menüpontba:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hehehehjj! Ez az, ez kell nekem!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Három oldalon keresztül "görgethetem" - igaz, csak gombnyomással, mert ez a készülék nem érintőképernyős, hanem balra kettő, jobbra egy, lent kettő gombbal van ellátva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oké, ez csak egy kis lityi-lötyi bringázás volt, semmi komoly... tehát ne tessék semmilyen messzemenő következtetést levonni a képeken látható számokból!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Találtam még egy Analysis fület is - közben meg egy pillanatra elgondolkodtam, hogy miért nem megyek be a házba, és szárazon, a jó meleg szobában, nem pedig itt kint, a szakadó esőben kísérletezek...?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De szép! Három fenyőfa.... akarom mondani hegy! Meg egy kicsi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aztán jól eluntam a nyomkodást és kikapcsoltam mindent. Jé, alvó állapotban is stimmelnek az adatok!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Végül csak hazamentem, s egyből mérlegeltem a helyzetet:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egyik könnyebb, mint a másik: 78 vs. 110 gramm. Igaz a Garmin-on fent van a dögnehéz szilikon protektor, de hát azzal használom, az is számít!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Méretre majdnem egyformák:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mármint kerületre, magasságra már nem annyira:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jól mutatnak a kávésarokban, sőt a narancssárga megy az 53.5mm-es tamperemhez is, most veszem észre!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A másik oldal:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elölnézetből mindkettő menő módon hangoztatja magát:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aki eddig - a címből kalkulálva - biztosra vette, hogy a Bryon tán brit, el kell, hogy keserítsem: kínai. Ez persze nem gond, mert mi nem az...? A hátlapból az is kiderül - ha és szintén és eddig és még nem... mondtam volna -, hogy a Bryton képes BlueTooth (és WiFi) csatornákon hajózni, hullámokon evezni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kukucs: Bryton mikro USB, Garmin: mini USB

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jól szigetelő gumiajtó a klasszikus vezetékes csatlakoztatáshoz mind a két órán van. Én még ebben utazom, mert így legalább nem feledek el tölteni... ööö... igaz a Garmin-t nem is lehet másképp leadathalászni sem, azaz ott mindenképpen kell a kábel....

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Így nézünk ki összedugva!

Egyből fel is ugrik a céges mappa, benne a .fit file-lal, amit én persze (tudat alatt vagy felett) nem vettem észre, mert valami "Activites" vagy ilyen hangzású/olvasatú rekeszt akart látni a szemem, benne a mai edzéssel...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezért tovább is mélyültem a mappák al- és belmappáiban, egész a System végéig, míg ott találtam egy .sum kiterjesztést, ami nagyon megtetszett... hát fel is töltöttem volna...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha a Strava hagyta volna... De miért hagyta volna...? Hiszen nem ismerte. Fel. Tovább erőlködve egész Kínáig jutottam...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ekkor megálltam. Félretettem a (számító)gépet és bedurrantottam egy másik eszközt, amivel ezen a reggelen nagyobb sikerélményem volt:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A remekül elkészített Ethiopia Harrar helyre tett és megújult erővel vágtam neki a feltöltésnek!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Előtte még a gépkönyv másodszori, ésszel történő átolvasása következett. Hja, az elején említett műszaki tanulmányok... ugye?

Nem mellékesen a "közösségi oldalon" rekordnagyszámú komment és információ jött ezen megmozdulásomra, amit ezúton is köszönök.

Egyszer csak rátaláltam az el(nem)veszett, korábban meg(nem)látott fit. file-ra, nyomtam egyet, kettőt, s láss csodát! Felkerült minden oda, ahova kell!

Most már vígan töltök fel-le, ide-oda, át, szét, össze-vissza, elemzek, analizálok megy minden, mint a karikacsapács!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az első benyomások után jönnek majd a másodikak, csak türelem!